Ou fiert moale cu soldatei
PrinteazaOu fiert moale cu soldatei
Un ou fiert moale ne hrăneşte trupul şi ne alintă sufletul. La modul ideal, are albuşul tare şi gălbenuşul cleios. Ouăle se aşazâ într-o cratiţă şi se acoperă cu cel puţin 2,5 cm de apă rece. Se lasă să dea în clocot la foc mare, apoi se micşorează flacăra şi se fierb 3-4 minute.
Timpul exact de fierbere depinde de dimensiunea ouălor şi de locul în care au fost păstrate, la temperatura camerei sau în frigider, în timp ce ouăle fierb, se pregătesc soldăţeii: se prăjeşte pâinea, se unge cu puţin unt şi se taie cu grijă în batoane – atenţie, dacă sunt prea late, nu vor încăpea în gălbenuş: dacă sunt prea înguste gălbenuşul se va scurge de pe ele.
După ce au fiert, ouăle se aşază în pahare, cu partea ascuţită în sus şi se taie capătul. Soldăţeii de pâine se înmoaie în gălbenuş, după care pornesc în pas de marş spre gură. Restul gălbenuşului se mănâncă cu lingura.