Mohnkuchen
PrinteazaMohnkuchen, prăjitura cu mac, este foarte răspândită în întreaga Europă Centrală şi de Est, mai puţin în Franţa şi este aproape necunoscută în Marea Britanie.
Seminţele negre de mac se macină de obicei şi se înmoaie în lapte, apoi se fierb cu zahăr, condimente dulci şi unt. Pasta se lasă la răcit şi se unge pe aluat. Deseori se adaugă stafide precum şi coniac sau lichior de cireşe.
Prăjitura poate fi coaptă într-o tavă pătrată sau dreptunghiulară, precum varianta poloneză numită mazurek, poate fi acoperită cu un model, sau poate fi rulată ca un ştrudel.
Ştrudelul cu mac, numit în poloneză makoviec, este glasat şi servit de Crăciun.
Se spune că grecii obişnuiau să amestece seminţele de mac cu brânză închegată din lapte şi ouă, făcând un tip de cheesecake servit în mod tradiţional la nunţi.
Seminţele dejmac sunt o umplutură atât de îndrăgită în Austria, încât supermarketurile oferă deseori spre vânzare două tipuri de râşniţă: una pentru cafea şi una pentru seminţe de mac.
Amestecul de seminţe de mac se foloseşte şi pentru umplerea trigoanelor de aluat pe care evreii Ashkenazi le mănâncă de Purim (în a doua jumătate a lunii martie) şi care se numesc Homontaschen (buzunarele lui Haman).
Mohnkuchen
Pofta buna!