O reteta de Cartofi Dauphinoise din: smantana, lapte, usturoi, cartofi si branza gruyere. Ingrediente: 500 ml de smantana lichida pentru gatit 500 ml de lapte 3 catei de usturoi 8 cartofi mari pentru copt 100 g branza gruyere (optional) Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 190° C/gaz 5. Se toarnă smântână, laptele şi […]
Cartofi a la Dauphinoise – usor de preparat
PrinteazaCartofi a la Dauphinoise
Un fel de mâncare â la Dauphinoise se prepară la cuptor, cu smântână si, de regulă, usturoi. Această mâncare din repertoriul francez clasic este însă subiectul unei controverse dacă se adaugă sau nu ouă si brânză.
In vreme ce renumitul bucătar Escoffier prefera să adauge ambele ingrediente, o autoritate mai recentă în materie, pe nume Pomaine, renunţa la amândouă, accentuând aroma usturoiului.
Apreciata Julia Child a găsit calea de mijloc – brânză da, dacă doriţi, însă ouă nu. Fiind o mâncare lejeră, varianta „corectă” este cea care vă face.
Majoritatea bucătarilor încep prepararea mâncării aranjând, într-o caserolâ cu pereţii scunzi, unsă în prealabil cu unt si frecată cu usturoi, o jumătate din cantitatea de cartofi tăiaţi în felii subţiri.
Peste cartofi se presară brânză elveţiană rasă, câţiva fulgi de unt, sare • si piper, apoi se adaugă un al doilea strat, care se asezonează în acelaşi mod.
Deasupra se toarnă lapte cald sau smântână.
Mâncarea se lasă sâ dea în clocot domol, apoi se coace la cijptor, până devine fragedă si se topeşte în gură. Servită cu şuncă, friptură de pui, curcan sau viţel, această mâncare de iarnă este senzaţională.
Pofta buna!
poate te intereseaza si:
Cartofi Dauphinoise
Pommes dauphinoises
O reteta de Pommes dauphinoises din: cartofi, morcovi, smantana, lapte integral, usturoi, parmezan, unt, cimbru, sare, nucsoara si piper. Ingrediente: 8 -10 cartofii medii 2 morcovi 300ml smântână grasă 300ml lapte integral 1 căţel de usturoi 200g parmezan ras 100 – 150g unt câteva fire de cimbru sare, nucşoară, piper, proaspăt măcinate Mod de […]
Pofta buna!