Castane
PrinteazaCastane
Cele opt specii de castan care produc nuci comestibile cresc în zonele cu climă temperată din emisfera nordică.
China este prima regiune care a început să cultive castane în jurul anului 4000 Î.Hr. în locul castane or de apă, atât de apreciate în bucătăria chinezească, s-a cultivat iniţial o varietate de castane dulci din familia castanea.
Castana are dimensiunea unei nuci şi este învelită într-o coajă subţire şi maro, care poate fi îndepărtată cu uşurinţă. Copacii încep să producă nuci abia după 15 ani şi ating maturitatea la 50 de ani.
Se consideră că romanii, care cultivau castane în jurul anului 37 Î.Hr., le-au adus în Marea Britanie. în timpul Evului Mediu, aceste nuci bogate în substanţe nutritive au reprezentat o sursă importantă de hrană în Italia, Spania, Portugalia şi Franţa.
Cei care nu-şi puteau permite alte alimente, colindau pădurile în căutarea castanelor căzute din copaci, pe care le strângeau şi le consumau zilnic!
Astăzi ne bucurăm de privilegiul de a savura castane în variate combinaţii cu alte alimente.-Castanele pot fi confiate – marrons glaces în franceză – fierte, prăjite, făcute piure şi măcinate pentru a obţine făină. Chiar şi frunzele pot fi utilizate, pentru a înfăşură anumite specialităţi de brânză.