Crema Custard
PrinteazaO reteta de crema custard cu baton de vanilie, smantana, galbenusuri, zahar tos si o lingurita de faina.
- 1 baton de vanilie 250ml lapte
- 250 ml smântână dulce grasă
- 5 gălbenuşuri
- 120g zahăr tos
- 1 linguriţă făină (pentru custard gros)
Mod de preparare:
Se despică batonul de vanilie şi se curăţă seminţele cu ajutorul unui cuţit ascuţit. Se pun batonul şi seminţele într-o cratiţă de mărime medie, împreună cu laptele şi smântână. Se aduce uşor la fierbere, apoi se ia de pe foc şi se lasă să se odihnească.
Se bat uşor gălbenuşurile cu zahărul tos (şi cu făina, dacă se foloseşte), până se obţin un amestec gros şi albicios. Se scoate din amestecul de lapte şi smântână batonul de vanilie, apoi se toarnă acest amestec peste ce de ouă şi zahăr şi se omogenizează, apoi se trece totul prin sită, turnându-se înapoi în cratiţă.
Se pune cratiţa la foc mediu, amestecând continuu, până ce custardul devine atât de gros încât nu curge de pe lingura de lemn. Se ia imediat de pe foc, pentru a nu se tăia.
Există două tipuri de custard: custardul galben – cremos, destul de gros pentru a-şi păstra forma atunci când se foloseşte în deserturi gen trifle, şi custardul cunoscut ca French cerne anglaise, la fel de cremos ca primul, dar mai subţire, astfel încât să poată curge uşor.
Poftă bună!