Flori de dovleac
PrinteazaFlori de dovleac
Flori comestibile de tot soiul au început să-şi facă apariţia în castroanele de salată ale lumii, de la năsturel şi până la panseluţâ. Regina acestor flori rămâne însă cea de dovleac. Aroma delicată vesteşte fructul în care urmează să se transforme. Florile de dovleac au culori frumoase, care variază între galben şi portocaliu şi constituie un adevărat deliciu. Fiind perisabile sunt un articol de lux, de care trebuie să ne bucurăm atâta vreme cât putem.
După îndepărtarea pistilului şi a staminelor, florile se spală şi se şterg cu grijă. Francezii prepară beignets de fleur de courgette (gogoşi din flori de dovlecei). Ei le acoperă cu un strat subţire de aluat preparat din lapte, făină şi ouă, apoi le prăjesc scurt în friteuză, iar rezultatul este delicat şi crocant. Italienii umplu florile cu un amestec gustos de pesmet, brânză Ricotta, parmezan ras, ou bătut, usturoi şi ierburi aromate proaspete.
Grădinarii amatori sfârşesc întotdeauna prin a recolta prea mulţi dovleci toamna. Poate că ar trebui să îi încurajăm să-şi strângă recolta mai devreme, promiţându-le că îi vom scăpa de câteva flori.