Mousse au chocolat sau petit pots de chocolat
PrinteazaMousse au chocolat sau petit pots de chocolat
Acest desert este foarte simplu de preparat, devenind astfel preferatul cinelor cu oaspeţi. Servit în porţii individuale, în forme speciale sau ceşti de cafea, se numeşte şi petit pots de chocolat – mici boluri de ciocolată.
Se folosesc ingrediente dintre cele mai fine, precum ciocolata amăruie cu procent mare de unt de cacao. Unele reţete prevăd topirea ciocolatei, apoi amestecarea ei la foc mic, cu zahăr, esenţă de vanilie şi gălbenuşuri de ou. Albuşurile se bat separat spumă, cu zahăr, până se formează vârfuri tari.
Compoziţia de ciocolată se amestecă apoi cu spuma, iar amestecul se pune într-un vas pentru sufleu sau în forme separate şi se ţine la rece cel puţin două ore. Deoarece ouăle sunt aproape nefierte, mousse au chocolat a ieşit din modă în anii ’90, când s-a răspândit teama de salmonela. însă astăzi este pe cale de a-şi recâştiga popularitatea. în unele reţete mai recente, ouăle se fierb suficient de bine pentru a elimina riscul infectării cu salmonela şi se adaugă frişcâ, pentru a obţine o consistenţă mai aerisită.
Mousse au chocolat a apărut spre sfârşitul secolului al XlX-lea, la fel ca alte preparate similare, odată cu inventarea unor instrumente de bucătărie mai eficiente, precum telul metalic, cu ajutorul căruia spuma de ou putea fi bătută până se întărea.