Sos de macris cu lamaie
PrinteazaSos de macris cu lamaie din: macris, unt, faina, lamai, smantana, oua, zahar, sare, piper.
- 14 g măcriş fără codiţe
- 55 g unt
- 55 g făină
- 200 ml supă de peşte sau de legume
- sucul unei lămâi mici
- 250 ml smântână grasă
- 2 gălbenuşuri de ouă medii
- 1 linguriţă de zahăr pudră
- sare şi piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Clătiţi frunzele de măcriş şi puneţi-le în tigaie încă ude. încălziţi, amestecând din când în când, până ce ies aburi, apoi acoperiţi şi lăsaţi la foc mic timp de 2-3 minute, până când frunzele se înmoaie.
Clătiţi bine, apoi strecuraţi pentru a elimina cât mai multă apă. Tocaţi mărunt şi puneţi deoparte.
Topiţi untul şi turnaţi făina. Lăsaţi pe foc 1 minut. Luaţi de pe foc şi amestecaţi treptat. Puneţi vasul pe foc şi amestecaţi până când sosul se îngroaşă. Lăsaţi să se răcească 10 minute, apoi transferaţi-l în mixer.
Adăugaţi restul ingredientelor, inclusiv măcrişul tocat, şi amestecaţi câteva secunde, până când devine omogen.
Turnaţi amestecul într-o tigaie curată şi încălziţi-l uşor, fără să dea în clocot. Serviţi sosul cu păstrăv la grătar (ca mai sus), somon sau ton.
Acest sos consistent, cremos, cu gust de lămâie este ideal pentru toate tipurile de peşte, cum ar fi păstrăvul la grătar, pentru că îi dă o savoare deosebită.
Pofta buna!