Salvia
PrinteazaSalvia era o plantă preţuită în China, Persia şi în Imperiul Roman, fiind considerată sacră şi asociată cu viaţa îndelungată.
Salvia are un gust puternic şi e folosită pentru a facilita digestia. Are calităţi antiinfla-matorii şi antiseptice.
Există multe soiuri de salvie şi fiecare dintre ele arată bine în grădină datorită frunzelor şi florilor cu o aromă îmbietoare.
In mod tradiţional, salvia se foloseşte pentru a da gust branzeturilor, cârnaţilor, umpluturilor şi pentru mâncarea italiană numită saltimbocca. Folosiţi-o cu moderaţie, pentru că are un gust puternic.
Combinaţi planta cu alte gusturi la fel de puternice, precum ficatul, carnea grasă, raţa şi carnaţii. Untul de salvie e delicios atunci când e topit peste carnea de porc sau de raţă la grătar.
Frunzele se toacă bine şi sunt folosite drept condiment pentru umpluturi. Frunzele de salvie se folosesc ca garnituri la supe, mâncăruri la cuptor şi paste.
Bucheţele de frunze tinere de salvie se pot înmuia în unt, înăbuşindu-le, apoi sunt servite cu frişca, zahăr şi portocale proaspete.