Otetul
PrinteazaOtetul – Cu multe mii de ani în urmă, o minunată descoperire a încălzit inimile multor pământeni: sucul de struguri, lăsat mai multă vreme într-un vas, s-a transformat într-o băutură minunată, căreia i-au spus vin.
Puţin după aceea a urmat o altă descoperire: vinul uitat într-un pahar s-a transformat într-o băutură cu gust acru. I s-a spus “vin acru”, acid sau oţet, şi foarte repede i-au fost descoperite şi acesteia însuşirile, care au făcut din ea un ingredient de nelipsit în orice gospodărie.
Otet
Babilonienii foloseau oţetul pentru a conserva mai mult timp unele legume, iar vechii egipteni preparau cantităţi uriaşe de oţet – prin fermentarea vinului – după cum atestă unele picturi descoperite în mormintele faraonilor.
Lucrătorii care munceau la construirea marilor piramide primeau zilnic oţet, pâine, bere şi usturoi.
Asirienii foloseau oţetul ca leac pentru a înlătura durerile de urechi (turnau câteva picături calde în urechea dureroasă). Şi Hippocrate cunoştea virtuţile răcoritoare şi tonice ale oţetului şi-l recomanda celor obosiţi şi bolnavi.
In celebra carte de bucate a lui Apicius, aflăm că romanii aveau întotdeauna la masă, fie că era vorba despre un prânz obişnuit, fie un banchet pretenţios, un vas mare în care era un amestec de apă si oţet, în părţi egale.
In perioada medievală s-au înmulţit descoperirile legate de virtuţile medicale ale oţetului. Oţetul nu era folosit doar ca o băutură răcoritoare sau condiment, ci şi ca tratament pentru diferite afecţiuni ale pielii, pentru combaterea febrei sau pentru spălarea muşcăturilor de şarpe.
Exista credinţa că oţetul este cel mai bun remediu în cazul unor asemenea muşcături sau al otrăvirilor cu diferite substanţe.
Chiar şi alchimiştii s-au arătat foarte interesaţi de proprietăţile oţetului, mai ales că între ei şi cei care preparau şi comercializau oţetul în numele unor corporaţii apărute încă de la 1394 la Paris, au fost întotdeauna mari rivalităţi.
Beneficiile oțetului în epoca modernă
Astăzi, oțetul este utilizat pe scară largă nu doar în gastronomie, ci și în întreținerea gospodăriei, medicină și cosmetică. Unul dintre cele mai populare tipuri de oțet este oțetul de mere, care a câștigat o mare popularitate pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Consumul regulat de oțet de mere poate contribui la reglarea glicemiei, stimularea digestiei, și chiar la scăderea în greutate.
De asemenea, acesta este un remediu tradițional folosit pentru calmarea durerilor de gât sau pentru curățarea și dezinfectarea locuinței datorită proprietăților sale antimicrobiene.
În cosmetică, oțetul de mere este adesea utilizat pentru a restabili echilibrul pH-ului pielii, prevenind acneea și iritațiile cutanate. Este de asemenea cunoscut pentru îmbunătățirea sănătății părului, fiind folosit ca balsam natural care ajută la eliminarea mătreții și la conferirea unui luciu natural părului.
Deși oțetul este un produs esențial în multe domenii, utilizarea sa trebuie făcută cu precauție. Consumul excesiv de oțet poate cauza iritații la nivelul stomacului sau poate duce la erodarea smalțului dentar.
Prin urmare, utilizarea sa ar trebui să fie echilibrată și moderată pentru a evita efectele adverse.