Margarina
PrinteazaUleiurile utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum ulei de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in oleaginos.
Aceste uleiuri conţin în mod natural vitamina E şi acizi graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6. Aceştia sunt cunoscuţi drept acizi graşi esenţiali, datorită importanţei vitale pentru corpul uman şi a faptului că nu pot fi sintetizaţi de către organismul nostru.
Vitaminele liposolubile A şi D sunt adăugate acestor uleiuri, în unele dintre ele cantitatea de vitamina E este de asemenea mărită.
In acest fel, margarina devine o sursă bună şi accesibilă de vitamine liposolubile, esenţiale pentru dezvoltarea corectă şi funcţională a corpului.
Margarina tartinabilă de calitate, adică margarina de generaţie nouă, nu mai are nicio legătură cu margarina realizată acum 30 de ani din punctul de vedere al procesului prin care este produsă.
Margarinele tartinabile existente astăzi pe piaţa din România nu sunt produse prin hidrogenarea parţială a uleiurilor vegetale, proces care era folosit în trecut de toţi producătorii de margarină şi care duce la apariţia acizilor graşi trans (despre care s-a demonstrat că au un efect negativ asupra sănătăţii organismului).
Margarinele de generaţie nouă se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale ca atare, cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier interesterificată şi cu apă.
Margarina poate fi preparată foarte simplu, în 5 minute, acasă, din ingrediente la îndemâna oricui, precum: ulei de floarea soarelui, gălbenuş de ou, lapte,sare, suc de lămâie şi grăsime vegetală de palmier sau cocos.