lahnie de fasole cu carne de porc
Printeazalahnia de fasole cu carne de porc ne face să ne gândim la o serie de imagini: sub un pod, un vagabond cu pielea arsă de soare şi vânt, îşi încălzeşte la foc o conservă de iahnie cu carne de porc; un grup de cercetaşi amestecă într-un ceaun, undeva, în adâncurile pădurii; soldaţi în tranşee se hrănesc după o zi de luptă pe front.
Fasolea cu carne de porc a fost unul dintre primele alimente care au beneficiat de avantajele tehnicii de conservare; primele conserve au fost fabricate în 1875, pentru pescarii petreceau care mai multe zile pe mare.
In prezent, multă lume se bucură de avantajele produselor la conservă. Merită, însă, să preparăm această mâncare şi în casă.
Există zeci de reţete de iahnie, toate având în comun un ingredient principal: carnea de porc sărată, în general se foloseşte fasole albă sau haricot, fără să fie însă o regulă obligatorie.
Sosul în care fierb împreună carnea şi fasolea este un amestec de roşii din bulion şi zahăr brun sau melasă.
lahnia de fasole cu carne de porc se fierbe încet la foc domol şi este mai gustoasă a doua zi după preparare, constituind astfel un produs ideal pentru conservare.