Casserole de căprioară sau Tocănița de căprioară la cuptor
PrinteazaCasserole de căprioară sau Tocănița de căprioară la cuptor: Acesta este unul dintre cele mai simple moduri de a găti carnea de căprioară, şi ca atare se bucură de o mare popularitate, mai ales pentru mesele cu mulţi invitaţi.
Casserole de caprioara (sau tocăniţa de căprioară la cuptor) este una dintre acele mâncăruri care capătă un gust mai bun dacă sunt preparate cu o zi înainte de servire.
Aromele care se potrivesc cel mai bine cu căprioara sunt de trei feluri: cele dulci (prunele uscate, cidrul, morcovii, vinul), cele savuroase (ţelina, feniculul, ceapa, nucile, berea) şi condimentele (chimenul indian, boiaua de ardei, ghimbirul, muştarul din boabe întregi).
Datorită faptului că o casserole trebuie ţinută mult timp în cuptor la foc mic, iar carnea de căprioară este foarte slabă, mâncarea va căpăta suculenţa necesară de la ingrediente precum ceapă, vinete, prune uscate sau ciuperci.
Est-europenii preferă să fiarbă găluştele pufoase în acest sos de carne fabulos.
Altora le place să servească la carnea de căprioară cartofi, eventual prăjiţi în cuptor sau într-un gratin dauphinoise cremos, sau chiar cartofi hasseiback crocanţi (cartofi tăiaţi felii, stropiţi cu ulei şi unt şi prăjiţi în cuptor astfel încât să capete forma unor evantaie).
Casserole de căprioară sau Tocănița de căprioară la cuptor
Aceasta este o carne mai slabă și mai delicată, cu un gust intens, care se potrivește perfect cu legume și condimente aromate.
Gătită la cuptor, tocănița de căprioară devine extrem de fragedă, iar combinația de ierburi și vin adaugă un plus de savoare.
Este un preparat ideal pentru mesele festive sau ocaziile speciale.
Ingrediente:
- 1 kg carne de căprioară (pulpa sau spatele), tăiată în cuburi sau fâșii
- 2 cepe mari, tăiate mărunt
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 morcovi, tăiați rondele
- 2 tulpini de apio (țelină apio), tăiate mărunt
- 3-4 roșii mari, decojite și tăiate cuburi (sau 1 conservă de roșii tăiate)
- 1 pahar de vin roșu (preferabil sec)
- 1/2 cană de supă de carne sau apă
- 2 linguri de ulei de măsline sau untură
- 2 linguri de pastă de tomate
- 2 frunze de dafin
- 1 linguriță de cimbru uscat (sau 1 ramură de cimbru proaspăt)
- 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat (sau 1/2 linguriță de rozmarin uscat)
- 1/2 linguriță de piper negru
- 1/2 linguriță de sare (sau după gust)
- 1 linguriță de zahăr (pentru a echilibra aciditatea roșiilor)
- 1 lingură de oțet (pentru a adăuga un contrast de gust, opțional)
- Pătrunjel proaspăt tocat (pentru decor)
Mod de preparare:
Pregătirea cărnii
Taie carnea de căprioară în cuburi sau fâșii și îndepărtează eventualele resturi de grăsime. Carnea de căprioară este mai slabă decât carnea de vită sau porc, dar poate necesita o marinare prealabilă pentru a deveni mai fragedă și a-și deschide aromele. Dacă ai timp, poți marina carnea într-un amestec de vin, ulei, usturoi, rozmarin și cimbru pentru 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Gătirea legumelor
Într-o tigaie mare, adaugă uleiul de măsline (sau untura) și încălzește-l la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o timp de 3-4 minute, până devine moale și translucidă.
Adaugă usturoiul zdrobit, morcovul și apio-ul (țelina apio) și continuă să călești încă 5-6 minute, amestecând din când în când.
Prepararea tocăniței de căprioară
Adaugă carnea de căprioară în tigaie și rumenește-o bine pe toate părțile, pentru a închide porii și a conserva suculentele.
Adaugă pasta de tomate, roșiile tăiate (sau conserva de roșii) și amestecă totul bine.
Toarnă vinul roșu în tigaie și lasă-l să fiarbă timp de 3-4 minute, pentru a se evapora alcoolul și pentru a intensifica aromele.
Adaugă supa de carne sau apă și lasă amestecul să fiarbă 10 minute, pentru a se omogeniza.
Gătirea la cuptor
Preîncălzește cuptorul la 180°C.
Transferă amestecul de carne și legume într-o tavă de cuptor sau într-un vas de iena, adaugă frunzele de dafin, cimbrul, rozmarinul, piperul și sarea. Adaugă zahărul pentru a echilibra aciditatea roșiilor și, dacă dorești, adaugă o lingură de oțet pentru un contrast plăcut de gust.
Acoperă vasul cu un capac sau folie de aluminiu și pune-l în cuptor pentru 1,5-2 ore. În acest timp, carnea se va înmuia și va absorbi aromele condimentelor și legumelor.
Finalizarea preparatului
După ce tocănița de căprioară este gata, scoate vasul din cuptor și lasă-l să se odihnească câteva minute.
Ajustează gustul cu sare și piper, dacă este necesar, și presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra pentru un plus de culoare și prospețime.
Servirea
Servește tocănița de căprioară la cuptor alături de mămăligă, cartofi piure sau paste. Poți adăuga și salate de legume sau murături pentru a adăuga un contrast proaspăt și crocant.
Valori nutriționale (pentru o porție):
- Calorii: 350-400 kcal
- Proteine: 35 g
- Grăsimi: 20 g
- Carbohidrați: 15 g
Gătită lent, în cuptor, carnea de căprioară absoarbe toate aromele legumelor și condimentelor, iar rezultatul este un preparat savuros și reconfortant. Alături de garnituri simple, această tocăniță va deveni cu siguranță un favorit al mesei tale.
Pofta buna!