Stiuca umpluta la cuptor
PrinteazaStiuca umpluta la cuptor cu oua, orez, ceapa, morcov, smantana, cartofi, ulei, patrunjel, usturoi, sare, piper, boia dulce, cimbru si putin busuioc.
Ingrediente:
- 2 ştiuci de 1-1,5 kg pentru a încăpea într-o tavă normală de cuptor
- 4 ouă
- 1 pumn de orez
- 3-4 cepe
- 2 morcovi
- 1 pahar de smântână
- 4 cartofi
- ulei
- pătrunjel proaspăt
- usturoi
- sare
- piper
- boia dulce
- cimbru
- puţin busuioc
Mod de preparare:
Stiuca umpluta la cuptor: Cureţi ştiucile fără să le tai capul (dacă vrei să ai o masă de mare efect).
Apoi scoţi intestinele şi branhiile, cu grijă, să nu te răneşti. După aceea, scoţi pielea cu mare grijă, să nu se rupă.
La cap va fi ceva mai greu, dar, cu puţină străduinţă, atenţie şi răbdare, sigur o să reuşeşti.
Presari apoi sare pe ambele feţe ale pielii şi freci pielea uşor, după care o pui în frigider.
Pui pe foc o oală cu apă şi, când clocoteşte, pui carnea de ştiucă şi o laşi să dea în câteva clocote.
Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se desfacă de pe oase.
După ce scoţi oasele, dai carnea prin maşina de tocat. Amesteci carnea tocată cu ouăle, smântână, pătrunjelul tocat mărunt, cimbrul, busuiocul, sarea şi piperul, cu usturoiul şi cu boiaua dulce (după gust).
Umpli pielea ştiucilor cu acest amestec, şi o coşi cu grijă, să nu se sfâşie.
Intr-o tavă, pui ulei, faci un pat din cartofi, ceapă şi morcovi, peste care adaugi apă şi dai la cuptor. Când acestea sunt aproape gata, pui peştele în tavă.
Il laşi să se rumenească circa 10 minute. Scoţi ştiucile din tavă, le aşezi pe platou şi le stropeşti din belşug cu zeamă de lămâie.
Ornezi la final platoul cu legumele fierte şi pătrunjel proaspăt.
Poftă bună!