Tort sah
PrinteazaO reteta de tort cu ciocolata amaruie, faina, margarina, oua, zahar, esenta de vanilie, praf de copt, cacao si frisca lichida.
- 350 g făină
- 250 g margarină
- 275 g zahăr pudră
- 6 ouă
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- 1 plic praf de copt
- 25 g cacao
Ingrediente cremă :
- 300 g ciocolată amăruie
- 300 ml frişcă lichidă
Ingrediente ornat : 100 ml frişcă
Mod de preparare:
Freci spumă margarina cu zahărul, apoi adaugi treptat ouăle bătute şi vanilia. Incorporezi apoi făina şi praful de copt, împărţi compoziţia în două şi într-o parte adaugi cacaua. Tapetezi apoi cu folie de aluminiu trei tăvi cu acelaşi diametru (de 20 cm).
Pui fiecare compoziţie într-un şpriţ şi formezi alternativ inele de mărime egală în cele trei tăvi. Intr-o tavă faci în mijloc un cerc mic, cât o nucă din compoziţia de cacao.
In jurul lui faci un alt inel din compoziţia albă, apoi două inele de cacao şi încă două din compoziţia albă. în următoarea tavă inversezi inelele şi la final vei avea un blat.
Dai apoi tăvile la cuptor pentru 25 de minute şi când sunt gata le laşi să se răcească.In acest timp pregăteşti crema: Pui ciocolata ruptă bucăţi cu frişca lichidă nebătută într-o cratiţă şi topeşti totul pe baie de aburi amestecând mereu.
După ce s-a topit dai crema deoparte, o baţi până devine lucioasă şi o dai la frigider. După ce s-au răcit foile, le însiropezi cu un sirop fiert şi răcit din apă şi zahăr şi coniac.
Aşezi apoi o foaie de aluat pe un platou, întinzi o parte din cremă , aşezi a doua foaie, cremă şi ultima foaie de blat. îmbraci tortul cu cremă şi-l dai la frigider.
După ce crema s-a închegat, îmbraci tortul cu o folie de aluminiu. împărţi apoi folia de aluminiu în pătrate cu latura de 3 cm, cu un cuţit cu lama subţire. Scoţi apoi din folia de aluminiu un pătrat, pe următorul îl laşi, pe al treilea îl îndepărtezi şi tot aşa până formezi o tablă de şah.
Ungi apoi tortul cu un strat foarte subţire de frişcă şi îndepărtezi cu grijă toată folia de aluminiu. Obţii astfel tabla de şah.
Imbraci partea laterală a tortului cu frişcă şi-l dai la frigider.
Pofta buna!