Placinta cu mere aurii
PrinteazaO reteta de placinta cu mere aurii din: faina, unt sau margarina, sare, smantana, mere, zahar, coaja de lamaie si zahar vanilat.
pentru aluat:
- 250 g faina
- 200 g unt sau margarina
- un praf de sare
- 2 linguri smantana (sau apa minerala, daca vreti sa fie de post)
pentru umplutura:
- un kilogram de mere
- 8 linguri zahar
- coaja de lamaie
- 2 pliculete zahar vanilat
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol, se pune untul tăiat cubuleţe, smântână şi praful de sare şi se frământă. Coca obţinută se bagă la frigider şi se lasă să stea o oră.
Intre timp, se curăţă merele de coajă şi se dau pe răzătoarea mare. Merele rase se storc de suc cât se poate de bine şi se pun să se călească cu zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
După ce s-au călit merele, se stropesc cu zeamă de lămâie şi se lasă să se răcească bine. Dacă doriţi, puteţi să puneţi şi un praf de scorţişoară pentru o aromă specială. Se scoate coca, se taie două bucăţi, una mai mare şi alta mai mică.
Bucata mare se întinde cu sucitorul, se aşază în formă şi se ridică pe margini. Se pun merele, se întind uniform şi se acoperă cu fâşii de cocă, formându-se astfel un grătar. Se bagă la cuptor şi se lasă 40 de minute.
Poftă bună!