Pasca moldoveneasca cu stafide
PrinteazaPasca moldoveneasca cu stafide din: unt, zahar, oua, lpate, faina, ulei, drojdie, branza, smantana, stafide.
Aluat
- 50 g unt
- 25 g zahăr
- 3 ouă
- 250 ml lapte
- 500 g făină
- 2 linguri ulei esenţe
- 25 g drojdie uscată
- sare
Umplutură:
- 1 kg brânză de vaci
- 50 g unt
- zahăr vanilat
- 5 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 3 linguri smântână
- esenţă de rom
- 150 g stafide
- 1 lingură făină
- 1 lingură griş
- coajă de lămâie
- sare
Mod de preparare:
Se face aluatul: pentru maia se înmoaie drojdia uscată în puţin lapte încălzit, în care se adaugă şi puţin zahăr. Se clocoteşte restul de lapte, se adaugă 3-4 linguri făină, amestecând.
Se lasă să se răcorească şi se adaugă drojdia înmuiată; se acoperă şi se lasă să crească. Se freacă gălbenuşurile cu sare şi zahăr.
Se adaugă maiaua la restul de făină, apoi se adaugă treptat gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă.
Se frământă 20-30 min., adăugând treptat şi uleiul, untul topit şi esenţa. Se acoperă şi se lasă să crească o oră.
Aluatul se împarte în două jumătăţi, apoi una dintre jumătăţi se împarte în alte 3 părţi. Din primajumătate se întinde o foaie rotundă, care se aşază într-o formă de tort unsă.
Din 2 bucăţi se fac suluri de grosimea unui creion, se împletesc şi se pun de jur-împre-jur pe marginea tăvii. Se lasă să crească.
Se prepară umplutura: se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântână, untul, o parte din stafide (ţinute puţin înainte în apă caldă şi şterse înainte de încorporare) şi albuşurile bătute spumă.
Această compoziţie se toarnă peste aluat, şi se presară deasupra restul de stafide.
Din restul de aluat se fac suluri, se împletesc şi se aşază în cruce deasupra umpluturii Se unge cu ou şi se dă la cuptor, la foc potrivit, cca o oră.
Pofta buna!