Chifle cu cartofi
PrinteazaChifle cu cartofi din: faina, drojdie, zahar, lapte, cartofi.
- 1 kg faina
- drojdie
- lapte
- apa
- zahar
- 250 g cartofi
Mod de preparare:
Se cerne 1 kg făină tip 650 cel puţin de trei ori. Se pune 1 cubuleţ de drojdie într-o cană cu 200 ml lapte şi 250 ml apă călduţă. Se adaugă şi 1 lingură zahăr şi se lasă câteva minute.
Se fierb 250 g cartofi în coajă, dar înainte se înţeapă cu furculiţa. Când sunt fierţi, se scot din apă şi se lasă la răcit, apoi se dau pe răzătoarea mare.
Se amestecă cu făină, se adaugă şi maiaua, se frământă bine adăugând şi 1 praf de sare. în timpul frământării se adaugă şi amestecul de apă călduţă, după nevoie.
Se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
Se pune pe masa de lucru aluatul şi cu mâna trecută prin făină se formează chiflele, care se aşază în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se crestează deasupra în formă de cruce şi se ung cu lapte călduţ. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la crescut într-un loc fără curenţi de aer.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 200°C, până se rumenesc.
Când sunt gata, se lasă la răcit în tavă fără să se acopere.
Chiflele rămân moi câteva zile. Din aceeaşi compoziţie se pot face şi pâini mai mici, care se vor servi feliate.
Pofta buna!