Ciuperci picante umplute
PrinteazaCiuperci picante umplute din: ciuperci, lamai, dovleac, ulei, cimbru, chili, usturoi, naut, smantana, pasta de susan, iaurt, menta.
- 12 ciuperci mari, codiţele îndepărtate
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- 6 linguri seminţe de dovleac, rumenite
- 1 dovleac de plăcintă – circa 1 kg, curăţat şi tăiat cuburi
- 3 linguri ulei de măsline, plus pentru stropit
- 0 legătură mică de cimbru, tocat
- 1/2 linguriţă praf de chilii
- 2 căţei de usturoi, tocat
- 400 g năut din conservă, scurs de lichid
- 2 linguriţe seminţe de chimen, rumenit şi măcinat
- zeama de la 1/2 lămâie
- 4 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
- 4 linguri smântână – opţional
Pentru sos:
- 1 căţel de usturoi, zdrobit
- 3-4 linguri pastă de susan
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 4-5 linguri iaurt
- 1 lingură mentă, tocată
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la semnul 7/220°C.
Unge dovleacul cu 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă cimbru, praful de chilii şi usturoiul, sare şi piper. Aşază în tava de copt, acoperă cu folie de aluminiu şi dă la cuptor 30 minute, îndepărtează folia şi dă din nou la cuptor 10 minute.
Lasă sâ se răcească şi mărunţeşte împreună cu năutul, pentru a obţine o pastă. Adaugă chimenul, zeama de lămâie, pătrunjelul şi smântână şi potriveşte gustul de sare şi piper.
Aşazâ ciupercile în tava unsă cu ulei, presară cimbrul rămas şi stropeşte cu puţină zeamă de lămâie. Dă la cuptor 15 minute, scoate tava din cuptor şi micşorează temperatura acestuia la semnul 5/190°C.
Porţionează pasta de năut pe ciuperci, presară seminţe de dovleac şi stropeşte cu puţin din lichidul scurs în tavă de la ciupercile rumenite; dă din nou la cuptor 10 minute ca sâ se încălzească complet.
Pentru sos, amestecă pentru omogenizare usturoiul, pasta de susan, zeama de lămâie, iaurtul şi menta şi serveşte.
Pofta buna!