Homar umplut
PrinteazaHomar umplut din: homari, ulei de masline, vin, ceapa, tarhon, oua, smantana, faina, sherry, sare, piper, unt, faina, lapte, nucsoara.
- 2 homari nefierti
- 2/3 cana ulei de masline
- 2/3 cana vin alb sec
- 1 cana supa de peste sau pui
- 2-3 linguri ceapa tocata marunt
- 1-2 linguri tarhon, tocat
- 2 galbenusuri
- 3/4 cana smantana foarte grasa
- 1 lingura faina de mustar
- 3 linguri sherry
- sare
- piper
Pentru sos:
- 4 linguri unt
- 3 linguri faina
- 1/2 cana supa de peste sau pui
- 1 cana lapte
- 1 praf de nucsoara
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 200 C (treapta 6).
Spălaţi homarii vii şi lăsaţi-i în congelator până îngheaţă complet. Sau puteţi folosi direct homari congelaţi. Decongelaţi homarii şi tăiaţi-i în jumătăţi, pe lungime.
Ungeţi-i cu ulei de măsline, pudraţi-i cu sare şi piper, coaceţi-i în cuptor 15 minute.
Lăsaţi-i să se răcească şi scoateţi carnea din ei, cu o furculiţă, fără să stricaţi carapacea. Tăiaţi carnea bucăţi. Intr-o crăticioară, puneţi vinul, Sheriy, supa şi tarhonul; lăsaţi să fiarbă la foc mic, până se îngroaşă.
Topiţi untul, încorporaţi făina, frecând bine cu lingura de lemn. Lăsaţi să se prăjească uşor, 2-3 min, amestecând continuu. Apoi încorporaţi supa, frecând ca să nu aibă cocoloaşe. Când clocoteşte, adăugaţi laptele treptat, amestecând continuu.
Când s-a încins bine (fără să clocotească!), luaţi de pe foc, săraţi, piperaţi şi aromaţi cu nucşoară. Bateţi bine smântână cu gălbenuşurile.
Turnaţi sosul de vin şi tarhon peste sosul alb, fierbinte, şi amestecaţi bine, pe foc mic fără să clocotească, încorporaţi treptat cca 1/2 din acest amestec fierbinte în smântână cu gălbenuşuri, bătând continuu cu o furculiţă.
Apoi turnaţi încet această compoziţie în vasul cu restul de sos alb, amestecând mereu. Amestecaţi carnea de homar în mixtura rezultată şi umpleţi cu ea carcasele de homar.
Rumeniţi-le în cuptor câteva minute. Puteţi turna compoziţia în 4 castronaşe, pe care le băgaţi în cuptor.
Pofta buna!