Gogosi de post cu dulceata si rom
PrinteazaGogosi de post cu dulceata si rom din: faina de grau, zahar, drojdie, zahar vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie, zahar pudra, dulceata, sare.
- 1 kg faina de grau
- 4-5 linguri zahar
- 1 cubulet mic de drojdie (40 g)
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 lingurita esenta de rom
- coaja rasa de la o lamaie
- 100 g zahar pudra
- 400 g dulceata
- putina sare
Mod de preparare:
Cerni făina într-un castron. In mijlocul ei faci o adâncitură şi acolo torni plămădeala făcută din drojdia sfărâmată, frecată cu zahăr, cu 3 linguri de făină şi 100 ml apă călduţă.
Presari plămădeala cu puţină făină şi acoperi vasul cu un şervet mai gros.
Pui vasul într-un loc mai cald. După ce plămădeala a mai crescut, adaugi în vas apă călduţă şi amesteci pentru a cuprinde toată făina. Pui sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi romul, apoi frămânţi un aluat potrivit de tare.
Laşi aluatul la dospit cel puţin 30 de minute, acoperit, la loc calct. Din aluat întinzi pe masa de lucru o foaie care să aibă grosimea de 0,5 cm.
Pe jumătate din foaie pui din loc în loc, cu o lingură, grămăjoare de dulceaţă. Intre acestea trebuie să fie o distanţă de cel puţin 10 cm. Jumătatea de foaie cu dulceaţă o acoperi cu cealaltă jumătate de foaie.
Presezi cu degetul foaia de deasupra peste cea de jos, printre grămăjoarele de dulceaţă.
Cu ajutorul unui pahar de vin decupezi apoi gogoşile, având grijă ca dulceaţa să fie plasată în mijlocul gogoşii, nu la margine. Apeşi marginile aluatului, pe locul tăieturii, ca să se prindă bine şi să nu se desfacă la prăjit.
Lasi gogosile 15-20 de minute la crescut pe masa de lucru, apoi le prajesti in tigaie.
Presari gogosile cu zahar pudra.
Pofta buna!