Paine de casa
PrinteazaO reteta de paine de casa din: faina de grau, drojdie, sare, zahar, apa calduta si untdelemn.
- 500 g făină de grâu
- 10 g drojdie
- două linguri de sare
- o linguriţă de zahăr
- 250 ml apă călduţă
facultativ:
- 6 linguri untdelemn
Mod de preparare:
Drojdia se lichefiază cu zahărul şi puţină apă călduţă. Făina se cerne şi se amestecă cu drojdia şi cu sarea. Se încorporează restul de apă şi untdelemnul (dacă se doreşte) şi se frământă un aluat potrivit de moale.
Dacă este nevoie, se mai pune apă. Aluatul se frământă timp de 10-15 minute, după care se modelează pâinea şi se pune în tava pentru copt. Se acoperă cu un şervet curat şi se lasă să crească, la loc cald, o oră. După ce a crescut, se crestează aluatul.
Se unge cu apă, se presară sare şi se dă la cuptor, primele zece minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se încearcă cu un pai, să se vadă dacă pâinea e coaptă. Dacă nu e, se mai lasă câteva minute în cuptor.
Poftă bună!