Cozonac manastiresc
PrinteazaO reteta de cozonac manastiresc din: faina de grau, drojdie, zahar, lapte, untdelemn, galbenusuri, mirodenii, sare, rahat, stafide, galbenus si zahar tos.
Poate te intereseaza si:
- Cozonac marmorat cu cacao, portocala si lamaie
- Retete de Cozonaci
- Cozonac cu alune, cacao si fructe
- Cozonac rosenkranz cu stafide
- Cozonac cu nuca, rahat si coaja de lamaie
- un kg făină de grâu
- o nucă de drojdie
- 250 g zahăr
- 500 ml lapte
- 250g untdelemn
- 4-5 gălbenuşuri
- mirodenii
- sare
- rahat
- stafide
pentru uns:
- un gălbenuş
- zahăr tos
Mod de preparare:
Se fierbe laptele cu zahărul şi mirodeniile şi se opăreşte cu el jumătate din cantitatea de făină. După ce făina s-a răcorit bine, se pune drojdia, frecată înainte cu o linguriţă de zahăr, pentru a se înmuia.
Gălbenuşurile se freacă bine cu o linguriţă de sare, până devin spumoase, apoi se adaugă în aluat. Se începe apoi frământatul, cu o singură mână, încorporând puţin câte puţin untdelemnul gălduţ şi restul de faină.
Se continuă frământatul cu o singură mână, rotind astfel aluatul în sensul acelor de ceasornic. în acest fel, aluatul iese fâşii-fâşii şi se va rupe frumos cozonacul, atunci când îl vom tăia. Se lasă la crescut, la loc cald, cel puţin un ceas.
Când aluatul a crescut, se rupe în două. Se întind două foi mai groase, pe care se presară stafide şi rahat tăiat bucăţele, apoi se rulează şi se pun în tăvi. La Mănăstirea Suzana tăvile se ung cu ceară curată şi nu se pune hârtie deasupra.
Se aşază aluatul de cozonac în aceste forme şi se dă la cuptor, nu înainte de a-1 unge cu ajutorul unei pene cu un gălbenuş de ou bătut. Apoi se presăra zahăr tos şi se introduce la copt, 45-50 de minute.
Poftă bună!
Incoming search terms:
- retete manastiresti
Este bun cozonacul asta?