Porridge cu teff si amaranth

Printeaza

Porridge cu teff si amaranth din: teff uscat, amaranth, apa, lapte de cocos, stafide, scortisoara, nectar de agave, fructe proaspete, nuci, fulgi de cocos. O idee nemaipomenita pentru un mic dejun satios si sanatos!

Amaranthus, cunoscut ca și amarant, este o plantă de gen cosmopolitan. Unele specii de amarant sunt cultivate ca legume pentru consum, cereale sau ca plante ornamentale.

Amarantul este o plantă benefică pentru sănătate, fiind unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute și având o valoare proteică mai mare decât orezul, făina integrală de grâu, ovăzul sau secara.

Este foarte bogat în minerale (mangan, fier, zinc, fosfor, cupru), în calciu și vitamine (A, B, E, D), aminoacizi esențiali și nu conține gluten.

Teff-ul este o plantă specifică zonelor muntoase din Etiopia și Eritreea, fiind considerată printre primele cereale cultivate de către oameni. Cercetările au demonstrat că teff-ul are un conținut bogat în fibre alimentare, aminoacizi, proteine, conține vitamina C, magneziu, potasiu fosfor și zinc.

Semințele de teff sunt foarte mici, apropiate de dimensiunea semințelor de mac. De obicei, sunt transformate în făină care este folosită pentru a coace „injera”, o lipie poroasă specifică Etiopiei. Datorită dimensiunii reduse a semințelor, făina obținută este întotdeauna integrală, ceea ce îi conferă o valoare nutrițională crescută. Conținutul bogat în fier al acestei cereale este considerat responsabil pentru absența cazurilor de anemie din Etiopia.

retete

Ingrediente:

  • 50 gr teff uscat
  • 45 gr amaranth
  • 235 ml apa
  • 235 ml lapte de cocos
  • 30 gr stafide
  • 1/4 lingura scortisoara, ghimbir sau cardamom
  • 1-2 linguri nectar de agave sau sirop de artar
  • Fructe proaspete, dupa preferinta, taiate cuburi
  • Nuci si fulgi de cocos, pentru servire

 

 

Mod de preparare:

Adaugati teff, amaranth si apa intr-o craticioara si aduceti la fierbere, apoi reduceti focul si acoperiti cu un capac.

Fierbeti timp de 10 minute.

Pastrati deoparte 5 minute.

Incorporati laptele si stafidele, apoi mai gatiti aproximativ 8 minute.

Adaugati scotisoara si agave si pastrati deoparte timp de 30 de minute.

Transferati in boluri si garnisi cu fructe si nuci, dupa preferinta, apoi serviti.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.