Ciorbă de peşte cu bors
PrinteazaCiorbă de peşte cu bors din: peste, morcovi, patrunjel, faina, ceapa, ardei grasi, rosii, bors, zeama de lamaie, leustean, ulei, sare.
- un kilogram de peşte (crap, somn sau ştiucă)
- un morcov
- un pătrunjel
- 200 g făină
- o ceapă mare
- 1-2 ardei graşi
- două roşii de mărime mijlocie
- borş sau zeamă de varză
- zeamă de lămâie
- leuştean
- ulei
- sare
Mod de preparare:
Peştele, curăţat de solzi, intestine şi branhii (dacă este crap, i se scoate osul amar) se taie în bucăţi potrivit de mari. Zarzavatul, dat prin răzătoarea cu găuri mari, împreună cu ceapa, se căleşte cu două-trei linguri de ulei, timp de două minute, apoi totul se stinge cu 1.500 ml apă fierbinte şi se lasă să fiarbă bine.
Se adaugă ardeii tăiaţi feliuţe şi roşiile tăiate în felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreşte imediat cu borş, zeamă de varză sau zeamă de lămâie. Se sărează, completând lichidul cu apă, astfel încât ciorba sa mu fie prea deasă (ardeii şi roşiile fierb în mediu acid).
Când clocoteşte ciorba, se adaugă bucăţile de peşte împreună cu capul şi se fierb aproximativ 20-30 de minute, până când se înmoaie. Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în carne, atumci aceasta este fiartă. Se ia de pe foc şi se aromează cu leuştean şi pătrunjel din belşug.
Ciorbă de peşte cu bors
Pofta buna!