Cozonac cu mac si rahat
PrinteazaCozonac cu mac si rahat din: faina, galbenusuri, albusuri, zahar, unt, ulei, lapte, drojdie, sare, mac, rahat, zahar vanilat.
- 1 kg făină
- 8 gălbenuşuri
- 4 albuşuri
- 350 g zahăr
- 250 g unt
- 2 linguri ulei
- 1/2 lapte
- 60 g drojdie
- 1 linguriţă rasă de sare
- 250 g mac
- 200 g rahat
- 5 pliculeţe cu zahăr vanilat
Mod de preparare:
Faci întâi maiaua pentru care sfărâmi drojdia, o amesteci cu o lingură de apă călduţă, adaugi 1 linguriţă de zahăr, 2-3 linguriţe cu faină. Omogenizezi şi laşi la cald. Fierbi 5 linguri de lapte în care ai pus zahărul vanilat şi cu acesta opăreşti 6 linguri de faină.
Amesteci foarte bine să nu aibă cocoloaşe şi după ce s-a mai răcorit pui compoziţia de drojdie şi le amesteci până se fac băşici. Aceasta este plămădeala pe care o laşi să crească.
Freci gălbenuşurile cu sare, adaugi zahărul şi amesteci până obţii o cremă spumoasă. Cerni faina, adaugi plămădeala, gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi câte puţin lapte. Pui treptat şi untul topit.
Frămânţi circa 30 de minute după care laşi să crească. Fierbi macul (râşnit) cu un pic de lapte şi, când s-a răcit, îi adaugi rahatul tăiat bucăţele. Din aluat întinzi o foaie nu mai groasă de 3 cm, întinzi umplutură de mac pe 3/4 din suprafaţa ei şi rulezi.
Aşezi cozonacii în tăvi să mai crească 1 oră, îi ungi cu gălbenuş şi îi dai la copt. îi laşi să se răcească la temperatura camerei ca să nu se încruzească.
Cozonac cu mac si rahat
Pofta buna!