Budinca de gris cu pesmet
Printeaza
O reteta simpla si gustoasa de budinca de gris, lapte, ou, unt, zahar vanilat, zahar pudra si pesmet.
Ingrediente:
- 3 pahare lapte
- 3 linguri griş
- l ou
- 1 lingură unt
- 2 linguri zahăr tos
- 1 linguriţă zahăr vanilat
- 1 lingură zahăr pudră
- 2 linguri pesmet
Mod de preparare:
Pui laptele la fiert într-o cratiţă. Când e gata să dea în clocot, torni, puţin câte puţin, în ploaie, grisul, amesteci mereu cu o lingură de lemn sau cu telul, ca să nu se prindă de fundul vasului şi să nu rămână cocoloaşe.
După ce a fiert, în circa 15 minute, iei de pe foc şi laşi să se răcească.Intr-un castron, freci bine untul cu zahărul tos şi cu gălbenuşul, până devine o pastă spumoasă.
Adaugi treptat şi încet, amestecând în continuare, grişul fiert în lapte şi răcit, apoi zahărul vanilat, albuşul bătut spumă şi presari un praf de sare. Fierbi totul la bain-marie, adică torni compoziţia într-un vas de yena, tapetat cu făină, îl pui într-un alt vas, mai mare, cu apă fierbinte şi dai în cuptor pentru 30 de minute.
După cele 30 de minute, răstorni budinca şi o serveşti presărată cu zahăr pudră sau garnisită cu compot pasat de caise.
Poftă bună!