Galuste de aur
Printeaza
O reteta gustoasa de galuste din: faina, unt, zahar, galbenusuri, rom, coja rasa de lamaie, sare, drojdie, zahar vanilat, lapte, nuca si marmelada.
Ingrediente:
- 250 g făină
- 50 g unt
- 50 g zahăr
- 2 gălbenuşuri
- 1 linguriţă rom
- coaja rasă de la o lămâie
- un vârf de linguriţă sare
- 20 g drojdie
- 130 ml lapte
- 150 g nuci măcinate
- 100-150 g unt
- 100 g zahăr tos
- un plic cu zahăr vanilat
- marmeladă mai vârtoasă
Mod de preparare:
Freci drojdia cu zahărul până când se lichefiază. Subţiezi cu 50 ml lapte, amesteci cu o linguriţă cu vârf de făină şi laşi la cald 15 minute să crească. Apoi, adaugi gălbenuşurile, untul topit (călduţ), sarea, coaja de lămâie, romul şi restul de lapte şi de făină.
Frămânţi aluatul 6-7 minute cu mâna. Laşi să crească la cald, 15-20 minute, până când îşi dublează volumul. întinzi aluatul pe masă, în foaie dreptunghiulară cu grosimea de 1/2 cm, pe care o tai în pătrate cu latura de 4-5 cm.
Pe fiecare pătrat pui câte 1/2 linguriţă cu marmeladă. Aduni marginile pătratului între degete, iar partea rotundă care înveleşte marmelada (fundul) o treci prin untul topit, apoi pui nuca măcinată, amestecată cu zahărul tos şi zahărul vanilat.
Găluştele le aşezi una lângă alta, neînghesuite, într-o cratiţă (2 I) sau formă de cozonac (unsă bine cu unt sau margarină) în aşa fel, încât partea unsă să se alăture de partea neunsă a celeilalte. Peste acest rând aşezi încă unul la fel.
Laşi să crească circa 30 minute, în loc călduţ, apoi introduci forma în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde o laşi 30-40 minute.
Nu deschizi cuptorul 20 minute, după aceea reduci focul. După copt, răstorni forma pe un platou. Le serveşti calde, pudrate cu zahăr cu vanilie.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- galuste de aur