Totul despre carnurile albe
PrinteazaO privire superficială te-ar face să te gândeşti la culoarea cărnii ca fiind în strânsă corelaţie cu cantitatea şi calitatea sângelui animalelor. Foarte greşit: culoarea e dată de mioglobină, a cărei concentraţie depinde de rasa, de vârsta şi de sexul animalelor. Cele tinere au o cantitate mai mică de mioglobină faţă de adulţi şi, în consecinţă, cărnuri mai puţin colorate.
Culoarea cărnii
Animalele de carne se pot împărţi în două mari categorii, după culoarea cărnii lor: animale cu carne albă (viţel, porc, miel, ied, păsări de curte, curcan şi iepure) şi animale cu carne roşie şi neagră (bovine adulte, ovine şi caprine adulte, cabaline, bivol, raţă, bibilică, gâscă, porumbel, struţ şi tot vânatul).
O privire atentă asupra culorii cărnii vă poate ajuta când o cumpăraţi: o culoare vie şi strălucitoare e, în general, un semnal pozitiv. Alt aspect de luat în seamă este culoarea grăsimii; eventuale striaţii rozalii prezente la animalele de talie mare sunt un semn că sângele nu s-a scurs cum trebuie şi că animalul nu era sănătos.
Frăgezimea
Animalele de carne se pot împărţi în două mari categorii, după culoarea cărnii lor: animale cu carne albă (viţel, porc, miel, ied, păsări de curte, curcan şi iepure) şi animale cu carne roşie şi neagră (bovine adulte, ovine şi caprine adulte, cabaline, bivol, raţă, bibilică, gâscă, porumbel, struţ şi tot vânatul).
O privire atentă asupra culorii cărnii vă poate ajuta când o cumpăraţi: o culoare vie şi strălucitoare e, în general, un semnal pozitiv. Alt aspect de luat în seamă este culoarea grăsimii; eventuale striaţii rozalii prezente la animalele de talie mare sunt un semn că sângele nu s-a scurs cum trebuie şi că animalul nu era sănătos.