Aspic de peste cu ciuperci
PrinteazaO reteta simpla de aspic de peste cu ciuperci din: oase si capete de peste, apa, gelatina, ceapa, telina, boabe piper, salau, galbenusuri, patrunjel, tarhon, lamaie, ciuperci si sare.
- 3 kg oase şi capete de peşte
- 5 l apă
- 75 g gelatină
- 100 g ceapă
- 50 g ţelină
- 15 boabe piper negru
- 500 g şalău
- 6 gălbenuşuri
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 legătură tarhon
- 1 lămâie
- 100 g ciuperci fară pălărie
- sare
Mod de preparare:
Capetele şi oasele de peşte se spală bine şi se pun la fiert în apă rece cu puţină sare, adăugăndu-se ciupercile şi jumătate din cantitatea de zarzavat. După ce fierb la foc moderat două ore, se strecoară printr-o cârpă de in înmuiată în apă, într-un vas în care s-a pus şi gelatina diluată în apă. Se lasă vasul pe foc până ce gelatina se dizolvă bine, apoi se lasă să se răcească.
Separat, în alt vas, se pun restul de zarzavat, tăiat fin, boabele de piper, albuşurile, carnea de şalău tocată, un pahar cu apă rece, pătrunjelul, tarhonul şi zeama de la lămâie, amestecându-se bine. Se adaugă, puţin câte puţin, zeama de peşte preparată anterior, amestecându-se continuu. Se pune la foc moderat un sfert de oră şi se strecoară imediat într-un vas de porţelan. Se foloseşte pentru glasarea preparatelor reci de peşte sau crustacee.
Poftă bună!