Reteta de Uscatele
PrinteazaReteta de Uscatele – cunoscute si sub numele de scovergi sau minciunele, sunt prajituri traditionale romanesti, crocante si delicioase, perfecte pentru a fi servite alaturi de o cana de ceai sau cafea.
Aceste prajituri sunt usor de preparat si aduc o nota de nostalgie, amintind de bucataria bunicilor. Realizate dintr-un aluat simplu, prajite pana devin aurii si presarate cu zahar pudra, uscatele sunt ideale pentru orice moment al zilei.
Ingrediente
- 500 g faina
- 3 oua
- 100 g zahar
- 200 ml smantana
- 50 g unt topit
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 pliculet praf de copt
- 1 praf de sare
- Ulei pentru prajit
- Zahar pudra pentru decor
Modul de preparare
Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin spumoase. Adauga smantana si untul topit si continua sa amesteci pana cand compozitia este omogena.
Intr-un alt bol, amesteca faina, praful de copt si sarea. Adauga treptat ingredientele uscate peste amestecul lichid, amestecand continuu pana cand obtii un aluat moale si elastic.
Presara putina faina pe masa de lucru si framanta aluatul timp de 5-10 minute pana devine neted si nelipicios. Daca este necesar, mai adauga putina faina.
Imparte aluatul in doua parti egale. Intinde fiecare parte pe masa infainata, folosind un sucitor, pana cand obtii o foaie de aproximativ 3-5 mm grosime.
Foloseste un cutit sau un roler pentru patiserie pentru a taia aluatul in fasii de 2-3 cm latime si 10-12 cm lungime. Poti face o taietura mica in mijlocul fiecarei fasii si rasuci capetele pentru a obtine forma traditionala de uscatele.
Incinge uleiul intr-o tigaie adanca la foc mediu. Prajeste uscatele in uleiul fierbinte pana devin aurii si crocante, aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte. Scoate-le cu o spumiera si aseaza-le pe prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Dupa ce s-au racit putin, presara uscatele cu zahar pudra din abundenta.
Serveste uscatele calde sau la temperatura camerei, alaturi de ceai, cafea sau lapte.
Reteta de Uscatele
- Pregatire: 20 minute
- Framantare: 10 minute
- Prajire: 20 minute
- Timp total: 50 minute
Asigura-te ca aluatul este bine framantat pentru a obtine o textura crocanta. Nu praji uscatele la foc prea mare, deoarece se pot arde rapid. Uleiul trebuie sa fie bine incins, dar focul mediu.
Poti adauga putina coaja de lamaie sau portocala in aluat pentru un plus de aroma.
Valori nutritionale (per portie de 100 g)
- Calorii: 400 kcal
- Proteine: 6 g
- Carbohidrati: 50 g
- Grasimi: 20 g
- Fibre: 2 g
- Zaharuri: 10 g
Uscatelele sunt un desert clasic, adorat de generatii intregi, care continua sa aduca bucurie si satisfactie.
Pofta buna!