Friptura de Pui cu Sos de Lamaie si Miere

Printeaza

Friptura de Pui cu Sos de Lamaie si Miere – Aceasta reteta este usor de preparat si aduce pe masa un pui fraged si suculent, completat de un sos bogat in gusturi care echilibreaza perfect aciditatea lamaii cu dulceata naturala a mierii.

Ingrediente:

  • Piept de pui (500 g): Carnea de pui este frageda si absoarbe foarte bine aromele sosului, devenind suculenta si gustoasa.
  • Ulei de masline (2 linguri): Uleiul de masline ajuta la rumenirea uniforma a carnii si adauga un gust fin preparatului.
  • Suc de lamaie (100 ml): Sucul de lamaie ofera o nota acrisoara si revigoranta, echilibrand dulceata mierii.
  • Miere (2 linguri): Mierea adauga o dulceata naturala si ajuta la caramelizarea sosului, oferindu-i un luciu atragator.
  • Usturoi (2 catei): Usturoiul adauga o aroma intensa, completand perfect combinatia de lamaie si miere.
  • Mustar Dijon (1 lingurita): Mustarul Dijon aduce o nota picanta si accentueaza complexitatea sosului.
  • Rozmarin proaspat (o crenguta): Rozmarinul ofera o aroma delicata, dar distincta, care se potriveste excelent cu puiul.
  • Sare si piper (dupa gust): Sare si piper pentru a condimenta carnea si a echilibra aromele sosului.

 

Mod de preparare:

Taie pieptul de pui in jumatati sau felii mai groase, in functie de preferinta. Condimenteaza bucatile de pui cu sare si piper pe ambele parti.

Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie mare, la foc mediu.

Adauga bucatile de pui si prajeste-le cate 5-7 minute pe fiecare parte, pana cand devin aurii si bine facute in interior. Scoate puiul din tigaie si pastreaza-l la cald.

In aceeasi tigaie, adauga usturoiul tocat marunt si caleste-l timp de 1 minut, pana devine auriu si elibereaza aroma.

Adauga sucul de lamaie, mierea si mustarul Dijon in tigaie, amestecand bine pentru a combina toate ingredientele.

Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 3-5 minute, pana cand incepe sa se ingroase usor si sa capete o consistenta lipicioasa.

Adauga crenguta de rozmarin in sos pentru a infuza aroma, apoi asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Amesteca bine si lasa sosul sa mai fiarba 1-2 minute.

Pune bucatile de pui inapoi in tigaie, peste sosul de lamaie si miere. Lasa puiul sa fiarba in sos timp de 2-3 minute, intorcandu-l pe toate partile pentru a se imbiba bine cu sos.

Scoate crenguta de rozmarin din tigaie si serveste friptura de pui fierbinte, alaturi de sosul delicios.

Sfaturi:

  • Asigura-te ca puiul nu este supragatit, pentru a ramane fraged si suculent. Folosirea unui termometru de carne poate fi utila pentru a verifica temperatura interna, care ar trebui sa fie de 75°C.
  • Daca sosul devine prea gros, poti adauga putina apa sau supa de pui pentru a-l subtia. Ajusteaza gustul cu mai multa lamaie sau miere, dupa preferinta.
  • Poti ajusta cantitatea de mustar in functie de cat de picant preferi sosul. Mustarul Dijon adauga o complexitate subtila, dar poti folosi si alte tipuri de mustar.

Valori nutritionale:

  • Calorii: Aproximativ 300 kcal per portie
  • Proteine: 25g
  • Lipide: 10g
  • Carbohidrati: 20g
  • Fibre: 0g

Reteta Friptura de Pui cu Sos de Lamaie si Miere

  • Preparare: 10 minute
  • Gatire: 20 minute
  • Timp total: 30 minute

 

Friptura de pui cu sos de lamaie si miere se potriveste excelent cu un vin alb sec sau demi-sec, precum un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay, care complimenteaza aciditatea lamaii si dulceaata mierii.

De asemenea, un ceai verde rece sau un suc de mere proaspat sunt optiuni non-alcoolice care vor accentua prospetimea si complexitatea acestui preparat.

Pentru o cina festiva, un pahar de prosecco adauga o nota eleganta si racoritoare.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.