Falca inabusita de bivolita cu galusti
PrinteazaO reteta delicioasa de Falcă înăbuşită de bivoliţă cu găluşti din: falca de bivolita, gnocchi, legume, coaja de portocala confiata, vin rosu, nuci, rosii, ierburi aromatice, unt, ulei extravirgin de masline, sare si piper.
- circa 1kg falcă de bivoliţă, curăţată
- 400 g gnocchi de cartofi pregătiţi după reţeta clasică
- 100 g legume tăiate bucăţele (ţelină, morcov, ceapă)
- 30 g bucăţele de coajă de portocală confiată
- 5 dl vin roşu robust
- 40 g bucăţele de nuci prăjite
- 4 „petale” de roşii deshidratate
- 1 legătură de ierburi aromatice (salvie, rozmarin, cimbrişor, oregano, dafin)
- 40 g unt
- ulei extravirgin de măsline
- sare
- piper proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Incingeţi câteva linguri de ulei într-o oală sub presiune şi căliţi puţin legumele tăiate cubu- leţe şi legăturica de ierburi aromatice. Adăugaţi falca de bivoliţă (sau de bou), rumeniţi-o puţin şi stropiţi-o cu vinul fierbinte. Lăsaţi vinul să se evapore câteva momente, puneţi sare, piper, apoi închideţi oala cu capacul special. Lăsaţi-o să fiarbă 40 de minute la foc potrivit.
Scoateţi falca din oală şi, dacă e nevoie, mai fierbeţi zeama rămasă până se leagă bine sosul. Strecuraţi-I pe urmă prin sită. încingeţi jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie mare şi prăjiţi puţin nucile mărunţite. Fierbeţi gnocchi în multă apă sărată clocotită şi scurgeţi-i pe măsură ce se ridică la suprafaţă. Căliţi-i apoi în tigaie, cu condimentul.
Intre timp, daţi în clocot sosul obţinut din fierberea fălcii, adăugaţi cojile de citrice tăiate bucăţele mici sau julien, încorporând şi untul rămas. Bateţi bine cu un tej să se facă sosul. Serviţi fierbinte şi ornaţi farfuria cu sos.
Falca inabusita de bivolita cu galusti
Poftă bună!