Supa deasa de orz
PrinteazaO reteta delicioasa de supa deasa de orz din: orz, foi de dafin, usturoi, varza, anghinare, cartofi, dovlecei, gulii, morcovi, fenicul, rosii, pancetta, parmezan, hasma, supa de carne, ulei extravirgin de masline si sare.
- 120 g orz perlat
- 2 foi de dafin
- 3 căţei de usturoi
- 1 varză mică
- 2 anghinare
- 150 g cartofi
- 150 g dovlecei
- 150 g gulii
- 150 g morcovi
- 1 fenicul mic
- 250 g roşii
- 50 g pancetta afumată, tăiată cubuleţe
- 40 g parmezan ras
- 1 haşmă
- 1 l supă de carne
- 1 lingură de pătrunjel, tocat
- ulei extravirgin de măsline
- sare
Mod de preparare:
Puneţi orzul într-o strecurătoare şi clătiţi-l bine sub jet de apă rece, pentru a elimina eventualele impurităţi. Intr-o oală încăpătoare, daţi în clocot multă apă cu sare, cu foile de dafin spălate şi cu doi căţei de usturoi necurăţaţi.
Puneţi orzul şi lăsaţi-l să fiarbă circa 40 de minute, până se înmoaie. Scurgeţi-l, aruncaţi foile de dafin şi usturoiul, apoi treceţi-l pe sub un jet de apă rece, să opriţi fierberea.
Spălaţi şi tăiaţi bucăţi mici toate zarzavaturile, curăţaţi căţelul de usturoi care v-a rămas şi haşma, după care tocaţi-le mărunt. Turnaţi într-o oală patru linguri de ulei extravirgin de măsline şi căliţi usturoiul şi haşma tocate cu pancetta tăiată cubuleţe; adăugaţi legumele tăiate bucăţele, apoi zeama de supă caldă şi fierbeţi totul 30 de minute.
Va trebui să obţineţi o zeamă destul de groasă. Dacă scade prea mult, mai adăugaţi supă. Puneţi orzul şi mai lăsaţi totul să fiarbă încă 5 minute. Potriviţi cte sare. După ce aţi luat supa de pe foc, adăugaţi un fir de ulei, parmezan ras şi pătrunjelul tocat; amestecaţi, puneţi în farfurii adânci şi serviţi.
Supa deasa de orz
Poftă bună!