Pește afumat cu hrean și lămâie
PrinteazaPește afumat cu hrean și lămâie: o gustare sau un aperitiv plin de savoare, usor de pregatit si foarte versatil. Aroma puternica a pestelui afumat se imbina perfect cu iuteala hreanului si prospetimea oferita de zeama de lamaie, creand o combinatie echilibrata si delicioasa.
Ingrediente (pentru 4 portii)
- 400 g peste afumat (hering, macrou sau pastrav, dupa preferinta)
- 2 linguri de hrean ras (proaspat sau din borcan)
- 1 lamaie (zeama si coaja rasa, daca este netratata)
- 2 linguri ulei de masline (optional)
- Sare, piper (dupa gust)
- Cateva fire de patrunjel sau marar (pentru decor, optional)
(Optional, se pot adauga rondele subtiri de ceapa rosie, capere sau masline pentru un plus de gust.)
Mod de preparare
Pregatirea pestelui afumat
Indepartati eventualele oase si pielita, daca pestele nu este deja curatat.
Taiati pestele in bucati sau fasii potrivite pentru servire.
Amestecul de hrean si lamaie
Intr-un castron mic, amestecati hreanul ras cu zeama de lamaie. Gustati si ajustati dupa preferinta (mai mult hrean pentru un gust iute sau mai multa lamaie pentru o nota mai acida).
Adaugati putin ulei de masline, daca doriti o textura mai fina, apoi asezonati cu sare si piper.
Optional, puteti adauga si coaja rasa de lamaie pentru un plus de prospetime.
Asamblarea preparatului
Asezati bucatile de peste afumat pe un platou sau pe farfurii individuale.
Stropiti cu sosul de hrean si lamaie.
Presarati deasupra verdeata tocata (patrunjel sau marar) si, eventual, alte ingrediente (ceapa rosie, capere).
Servire
Serviti preparatul ca atare, ca aperitiv, sau insotit de paine prajita, lipie sau crackere.
Se poate pastra la rece (frigider) pana in momentul servirii.
Reteta Pește afumat cu hrean și lămâie
Valori nutritionale aproximative (per portie)
- Calorii: ~200 kcal
- Proteine: ~18 g
- Grasimi: ~10 g
- Carbohidrati: ~3 g
(Valorile pot varia in functie de tipul de peste afumat si de cantitatile exacte folosite.)
Se potriveste excelent cu un vin alb sec, precum Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio, care va completa notele afumate si iuti.
Alternativ, o bere blonda lejera poate fi o alegere potrivita pentru cei care prefera aceasta bautura.
Se pregateste rapid, are un gust intens si surprinde prin prospetime. Este alegerea perfecta pentru momentele in care doriti ceva usor, dar savuros, fie ca aperitiv la o masa festiva, fie ca gustare rapida in timpul saptamanii.
Pofta buna!