Colac impletit
PrinteazaColac impletit din: faina, apa, drojdie, sare, zahar maia.
- 1 kg făină albă
- 500 ml apă
- 15- 20 g drojdie
- 1 linguriţă sare
- 10 g zahăr
- 150 g maia veche (sau o cantitate dublă de drojdie)
Mod de preparare:
Intr-un vas încălzit pui jumătate din cantitatea de făină şi drojdia înmuiată în apă călduţă, maiaua veche (sau mai multă drojdie) şi 1/3 cană cu apă. Presari plămădeala cu făină, acoperi vasul cu o cârpă uscată şi laşi la dospit 1-1/2 – 2 ore.
După ce plămădeala a dospit, adaugi restul făinii şi apa călduţă, în care ai dizolvat 2 linguri cu zahăr şi linguriţa cu sare. Frămânţi din nou aluatul până ţi se desprinde de pe mâini. Laşi să crească acoperit cu o cârpă uscată circa 30 minute, după care îl răstorni pe o planşetă presărată cu făină şi-l împărţi în circa 20 de bucăţi.
Fiecare bucată de aluat o răsuceşti în palme până vei obţine un sul de circa 35 cm. Uneşti la un capăt câte trei bucăţi şi le împleteşti. Le aşezi într-o tavă rotundă, unsă cu ulei şi le mai laşi la dospit circa 25-30 minute.
După ce au crescut, ungi colacii cu apă amestecată cu puţină făină şi dai la cuptor pentru 20-25 minute. Când colacii s-au copt şi sunt fierbinţi încă îi ungi cu apă îndulcită ca să strălucească frumos.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- colaci impletiti