Friptură de porc tradiţională
PrinteazaO reteta simpla si delicioasa de friptura de porc traditionala din: medalioane din file de porc, carnaciori, unt, foi de varza, ceapa, malai, rosii, gusa de porc, ulei de masline extravirgin, lapte, vin alb sec, foaie de dafin, rozmarin, ghimbir, zahar, sare si piper.
- 4 medalioane din file de porc
- 4 cârnăciori
- 15 g unt
- 4 foi de varză
- 400 g ceapă albă
- 100 g mălai
- 50 g roşii
- 50 g guşă de porc (1 felie)
- 6 linguri ulei de măsline extravirgin
- 100 ml vin alb sec
- 1 pahar mic cu lapte
- 1 foaie de dafin
- 2 crenguţe de rozmarin
- 1/2 linguriţă ghimbir ras
- 1/2 linguriţă zahăr
- sare şi piper
Mod de preparare:
Fierbe 500 ml de apă şi când începe să clocotească pune mălaiul în ploaie, amestecând întruna ca să nu se formeze cocoloaşe. Continuă fierberea la foc mic şi adaugă puţin lapte şi un strop de ulei, apoi ţine-o la cald.
Taie ceapa julien, prăjeşte-o 5 minute într-o tigaie cu ulei de măsline încins, împreună cu guşa de porc tăiată fâşiuţe şi foaia de dafin. Toarnă 50 ml de vin şi adaugă ghimbirul, un praf de sare şi zahărul. Fierbe totul câteva minute şi adaugă roşiile tăiate cubuleţe. Lasă pe foc 5 minute, amestecând bine.
Pune cârnăciorii şi rozmarinul într-un vas şi dă-i la cuptor, la 200° C, timp de 15 minute. Leagă medalioanele cu aţă de bucătărie şi prăjeşte-le pe ambele părţi într-o tigaie cu puţin ulei încins şi cu unt, după care toarnă vinul rămas. Fierbe până când se evaporă vinul, apoi transferă vasul în cuptor pentru 5 minute.
Curăţă foile de varză, taie-le fâşii, apoi fierbe-le şi căleşte-le într-o tigaie cu puţin unt.
Pune mămăliga în centrul farfuriei, aşază deasupra 2 linguri din ceapa prăjită şi câte un medalion şi aranjează în jurul ei felii de cârnat. Decorează cu varza călită.
Friptură de porc tradiţională
Poftă bună!