File de porc cu aromă de cafea

Printeaza

O reteta de file de porc cu aroma de cafea din: file de porc, zahar brun, cafea, bobite de ienupar, unt, sare, zahar, otet de vin rosu, rozmarin, ulei de masline extravirgin, ceapa, morcovi, smantana, unt, faina, lapte, otet balsamic, galbenusuri, parmezan si frunze de busuioc.

Ingrediente:File de porc cu aromă de cafea

  • 500 g file de porc
  • 40 g zahăr brun
  • 20 g cafea proaspăt râşnită
  • 10-15 bobite de ienupăr
  • 100 g unt
  • sare

pentru sos:

  • 60 g zahăr
  • 150 ml oţet de vin roşu
  • 3 crenguţe de rozmarin
  • sare

pentru garnitură:

  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 100 g ceapă
  • 600 g morcovi
  • 300 ml smântână dulce
  • 100 g unt
  • 40 g faină albă
  • 200 ml lapte
  • 1 lingură oţet balsamic
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură parmezan
  • 10 frunze de busuioc
  • nucşoară
  • sare şi piper

 

Mod de preparare:

Căleşte ceapa tocată în ulei de măsline încins, adaugă morcovii tăiaţi rondele, apoi pune smântână, sare şi piper, după gust, şi fierbe totul 5-6 minute.

Topeşte untul într-o cratiţă şi când este fierbinte, adaugă faina, amestecând bine, apoi toarnă laptele câte puţin, continuând să amesteci până când sosul ajunge de consistenţa smântânii. Toarnă sosul peste morcovi şi adaugă oţetul balsamic, gălbenuşurile, sare, piper şi par­mezanul.

Unge cu ulei patru forme, tapetează-le cu făină şi toarnă în ele compoziţia. Fierbe-le în cuptorul încălzit la 190° C, la bain-marie, timp de 25 de minute.

Caramelizează zahărul indicat pentru sos, adaugă oţetul şi rozmarinul, pune sare dacă mai este nevoie şi fierbe până când obţii o compoziţie legată. Ia vasul de pe foc şi lasă la răcit. Amestecă într-un castronel cafeaua râşnită, boabele de ienupăr tocate şi zahărul. Toarnă peste carne acest amestec aromatic.

Pune carnea într-un vas termorezistent uns cu ulei, aşază pe deasupra bucăţi de unt şi dă-o la cuptor, la 190° C, timp de 7-9 minute. Aşază pe un platou încălzit în prealabil gratinul de morcovi; taie carnea felii subţiri şi pune-le pe pla­tou.

Toarnă sosul de la friptură cald pe deasupra, pune câteva picături din sosul de oţet, frunze de busuioc şi serveşte.

File de porc cu aromă de cafea

File de porc cu aromă de cafea

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.