Punguţe din aluat umplute cu mere
PrinteazaO reteta de pungute din aluat umplute cu mere din: faina, ou, ulei de masline extravirgin, marsala, zahar, scortisoara, mere, dulceata de prune, stafide, scortisoara, lamaie si zahar pudra.
- 350 g faină albă
- 1 ou
- 10 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 pahar Marsala
- 2 linguri zahăr
- 1/2 linguriţă scorţişoară pulbere
pentru umplutură:
- 500 g mere
- 250 g dulceaţă de prune
- 100 g stafide
- 50 g alune de pădure
- 6 pesmeţi
- 1/2 linguriţă scorţişoară pulbere
- 1 lămâie
pentru decor:
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Pune pe planşetă făina în formă de fântână, sparge oul în mijloc, adaugă Marsala, zahărul, scorţişoara şi uleiul de măsline.Frământă ingredientele câteva minute, până când obţii un aluat suficient de elastic şi moale (dacă este nevoie, mai adaugă fie făină, fie Marsala, fie un pic de lapte). Lasă aluatul să se odihnească 30 de minute.
Inmoaie stafidele în apă călduţă 30 de minute, apoi scurge-le şi zvântă-le. Curăţă merele de coajă şi de cotoare, taie-le feliuţe, pune-le într-un castron şi stropeşte-le cu zeamă de lămâie. Adaugă stafidele, alunele tocate, scorţişoara, pesmeţii sfărâmaţi şi dulceaţa de prune. Amestecă bine toate ingredientele.
Intinde aluatul într-o foaie cu grosimea de circa 1 mm. Aşază pe jumătate din ea grămăjoare din compoziţia de mere. Acoperă cu cealaltă jumătate şi lipeşte foile între ele, cu ajutorul degetelor, în spaţiile dintre grămăjoare, apoi taie-le cu un cuţit ascuţit.
Aşază punguţele într-o tavă îmbrăcată cu hârtie de copt şi coace-le 30 de minute în cuptorul încălzit la 180° C. Când sunt gata, lasă-le să se răcească şi presară-le cu zahăr pudră înainte de a le servi.
Punguţe din aluat umplute cu mere
Pofta buna!