Reteta zilei: Sos Chutney de rosii
PrinteazaO reteta de sos chutney de rosii din: rosii, ardei grasi, ceapa, sare, otet alb, zahar, seminte de mustar, faina, boia, curcuma si apa. Chutney denumeste un sos (pasta) picant ce acompaniaza un fel principal de mancare.
Se potriveste foarte bine cu legume ori carne de porc, vita sau pui, dar si cu branza.
Are gust dulce-acrisor, sarat, picant si aromat. Cu cat trece mai mult timp de la prepararea sosului, cu atat este mai bun, mai gustos – conditia e sa nu fie desigilat borcanul.
Cel mai bine este sa asteptati o luna inainte de a desface borcanul.
Ingrediente:
- 500 g roşii
- 4 ardei graşi roşii
- 4 cepe mijlocii
- 2 linguri cu sare
- 480 ml oţet alb
- 300 g zahăr
- 1 lingură cu seminţe de muştar
- 2 linguri cu făină
- 1/4 linguriţă cu boia
- 1/4 linguriţă de curcuma (turmeric)
- 120 ml apă
Mod de preparare:
Taie cuburi roşiile şi ardeii curăţaţi de seminţe, iar ceapa julien.
Pune-le într-un castron cu gura largă, adaugă sarea, amestecă uşor şi lasă să se odihnească două ore.
Amestecă oţetul cu zahărul şi seminţele de muştar într-un vas mai larg şi ţine pe foc mic până se dizolvă zahărul.
Răstoană legumele în vas, după ce le-ai scurs, şi fierbe-le împreună zece minute.
Combină făina, boiaua şi turmericul şi toarnă treptat apa, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe.
Adaugă această pastă peste amestecul din vas şi dă-le într-un clocot.
Redu focul, pune capacul şi lasă o oră.
Toarnă compoziţia de chutney fierbinte în borcane sterilizate.
Acoperă cu o foiţă de celofan decupată şi sigilează cu capac înfiletat.
Sos Chutney de rosii
Pofta buna!
Incoming search terms:
- chutney de rosii
Este bun sosul asta?