Sos iute de prune
PrinteazaSe spală şi se taie jumătăţi 1,5 kg prune; se golesc de sâmburi. Se toacă 1 căţel de usturoi. Se decojeşte şi se rade o bucată de 1 cm de ghimbir. Ingredientele pregătite se amestecă într-o cratiţă cu 1 linguriţă sare, 1 linguriţă fulgi de ardei şi 750 ml oţet de vin alb.
Se dau într-un clocot şi se lasă să fiarbă 45 min. Se amestecă 4 linguri din compoziţia de prune cu 1 vârf de cuţit cuişoare măcinate şi 2 vârfuri de cuţit enibahar măcinat. Se înglobează în restul de compoziţie de prune, împreună cu 750 g zahăr.
Se mai dă o dată în clocot şi se lasă mai să fiarbă 30 min. Se pasează, se toarnă în borcane pregătite şi acestea se închid ermetic.
Pofta buna!