Sos indian cu ardei iute si curmale
PrinteazaO reteta de sos indian cu ardei iute si curmale din: tamarind, curmale, ceapa, usturoi, ghimbir, ardei iute, chimen, zahar, curcuma, ulei de arahide si patrunjel.
- 150 g tamarind proaspăt
- 3 curmale
- 1/2 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 20 g ghimbir
- 2 ardei iuţi roşii (uscaţi)
- 1 linguriţă boabe de muştar
- 1 linguriţă chimen
- 3 linguri zahăr
- 1 linguriţă curcuma (pulbere)
- ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
- pătrunjel
Mod de preparare:
Curăţă tamarindul de coajă şi extrage filamentul; pune-1 în apă călduţă şi lasă-1 peste noapte la înmuiat. Dacă foloseşti curmale uscate, pune-le la înmuiat, peste noapte, în apă călduţă.
Trece tamarindul prin sita cu ochiuri mari şi păstrează pasta rezultată. Pasează în blender ceapa, usturoiul, ghimbirul ras, curcuma şi pasta de tamarind până când obţii o compoziţie omogenă.
Incinge puţin ulei într-o cratiţă şi prăjeşte în el chimenul, boabele de muştar şi ardeii iuţi întregi. Când ardeii se închid la culoare, adaugă pasta cu tamarind şi sărează, după gust.
Ţine amestecul pe foc până când începe să clocotească. Adaugă curmalele şi zahărul şi continuă fierberea până când obţii o compoziţie densă.
Când sosul este gata, presară pătrunjel tocat, sărează, după gust, şi amestecă-l, apoi lasă-l să se răcească.
Sos indian cu ardei iute si curmale
Pofta buna!