Prăjitură cu nuci şi cremă de scortisoară
PrinteazaO reteta de prajitura cu nuci si crema de scortisoara din: oua, zahar vanilat, zahar praf, lamaie, miez de nuca, pesmet sau gris, unt si faina, galbenusuri, vanilie, scortisoara, lapte, frisca si nuci.
- 12 oua
- 1 lingura zahar vanilat
- 250 g zahar praf
- 1 lamaie
- 250 g miez de nuci macinate
- 2 linguri faina
- 3 linguri pesmet sau gris
- unt si faina pentru tava
crema:
- 4 galbenusuri
- 150 g unt
- 200 g zahar
- 1 baton de vanilie
- 1 lingura scortisaora macinata fin
- 300 ml lapte
- 200 g gem de caise
- 50 g nuci zdrobite
ornare:
- 350 ml frisca
- nuci
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecaţi gălbenuşurile cu zahărul, vanilia şi zeama de lămâie. Când amestecul este omogen, adăugaţi miezul de nuci şi făina. Amestecaţi.
Adăugaţi albuşurile bătute spumă, pesmetul şi amestecaţi prin răsturnare. Coaceţi comnpoziţia într-o tavă unsă şi tapetată, la foc potrivit. Tăiaţi blatul rece în două foi.
Pentru cremă, puneţi gălbenuşurile într-o cratiţă şi presăraţi-le cu puţină sare, apoi lăsaţi-leîn repaus 10 minute. Fierbeţi laptele cu batonul de vanilie, lăsaţi-l acoperit la răcit.
Când este numai călduţ, eliminaţi vanilia şi turnaţi laptele în fir subţire peste gălbenuşurile frecate cu zahăr, amestecând încontinuu.
Adăugaţi scorţişoara, amestecaţi şi puneţi amestecul la bain-marie, la foc potrivit. Fierbeţi 10 minute, amestecând încontinuu, până când crema se îngroaşă suficient.
Luaţi vasul de pe foc şi continuaţi amestecarea 10 minute, apoi adăugaţi untul şi nucile zdrobite.
Ungeţi primul blat cu un strat uniform de cremă, apoi puneţi un strat de gem de caise peste care puneţi crema rămasă. Aşezaţi deasupra a doua foaie de blat.
Peste acceasta puneţi un strat de frişcă şi deasupra nuci zdrobite sau măcinate.
Prăjitură cu nuci şi cremă de scortisoară
Pofta buna!