Tocană de peşte
PrinteazaO reteta delicioasa de tocana de peste din: peste, lamaie, ceapa, usturoi, rosii, ulei de masline, faina de manioc, coriandru, patrunjel, sare, piper negru boabe si coaja de lamaie.
- 6 bucăţi de peşte
- 1 lămâie (zeama)
- 2 cepe mari
- 2 căţei de usturoi
- 2 roşii
- 6 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură faină de manioc (sau amidon)
- coriandru proaspăt
- pătrunjel
- piper negru boabe
- sare
pentru decor:
- fâşiuţe de coajă de lămâie
- frunzuliţe de coriandru
Mod de preparare:
Spală bucăţile de peşte şi zvântă-le, apoi condimentează-le cu zeamă de lămâie şi 1 lingură de sare. Pune-le în frigider şi lasă-le 30 de minute să se întrepătrundă aromele. Freacă interiorul unui vas mare din lut smălţuit cu un căţel de usturoi curăţat şi unge cu 3 linguri de ulei.
Toacă ceapa, pătrunjelul şi coriandrul, apoi curăţă roşiile de pieliţă şi zdrobeşte-le ca pentru piure. Amestecă toate ingredientele şi condimentează cu boabele de piper. Toarnă compoziţia peste peşte, amestecă şi potriveşte gustul cu sare.
Aşază în vasul de lut straturi de peşte alternând cu straturi de sos. Toarnă deasupra uleiul rămas şi fierbe la foc mare până când conţinutul începe să clocotească. Micşorează flacăra, acoperă cu un capac şi lasă totul să fiarbă încet până când se pătrunde peştele.
Scurge într-o altă cratiţă tot lichidul din vas şi pune-1 pe foc, adaugă 1 lingură de faină de manioc (sau de amidon) şi lasă-l să fiarbă până când se îngroaşă, amestecând continuu. Potriveşte-i gustul cu sare şi piper. Aşază bucăţile de peşte pe farfurii şi toarnă sosul peste ele. Decorează cu fâşiuţe de coajă de lămâie şi frunzuliţe de coriandru şi serveste imediat.
Tocană de peşte
Pofta buna!