Ropa vieja
PrinteazaO reteta delicioasa de ropa vieja din: carne de porc sau vita, carne de pui, cartofi, mazare, vin rosu, rosii, ceapa, usturoi, foaie de dafin, sofran, boia iute, patrunjel, ulei de masline extravirgin, cimbru, ulei de floarea soarelui. piper si sare.
- 500 g carne de vită sau de porc
- 500 g carne de pui
- 1 kg cartofi
- 500 g mazăre uscată
- 1 păhărel vin roşu
- 2 roşii
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 2-3 fire de şofran
- 1 linguriţă boia iute
- 1 legătură de pătrunjel
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- cimbru
- ulei de floarea-soarelui (pentru prăjit)
- piper negru boabe
- sare
Mod de preparare:
Lasă mazărea la înmuiat peste noapte, în apă rece.
Scurge-o şi pune-o într-o cratiţă cu apă clocotită, împreună cu carnea şi un praf de sare.
Când carnea s-a înmuiat, lasă sosul să scadă. Scoate carnea din cratiţă şi tai-o bucăţi.
Zdrobeşte în mojar usturoiul, boabe de piper negru, boia iute, şofran şi un praf de sare.
Căleşte ceapa tocată în puţin ulei de măsline, adaugă usturoiul frecat cu condimente.
Ţine-le pe foc câteva minute, apoi adaugă vinul, pătrunjelul tocat, foaia de dafin, cimbrul, roşiile tăiate cuburi, mazărea şi bucăţile de carne.
Fierbe toate ingredientele câteva minute, amestecând din când în când.
Stinge focul şi ţine cratiţa la cald.
Prăjeşte cartofii într-o tigaie cu ulei încins, pune-i peste carne şi amestecă.
Serveşte mâncarea imediat, aducând-o la masă direct în cratiţă, ca să se menţină fierbinte.
Ropa vieja
Pofta buna!