Terina dulce
PrinteazaO reteta delicioasa de terina dulce din: smochine, gutui, zahar, stafide, miez de nuca si gelatina granule.
- 1 kg smochine proaspete sau usacte
- 3 gutui
- 250 g zahar
- 200 g stafide
- 150 g miez de nuca
- 40 g gelatina granule
Mod de preparare:
Puneţi 750ml apă într-un vas şi adăugaţi zahărul şi gutuile spălate şi tăiate în sferturi. Puneţi vasul la fiert, la foc potrivit, pentru 25 minute. în acest timp, înmuiaţi gelatina într-un pahar cu apă rece. Strecuraţi prin sită gutuile fierte şi adăugaţi în lichidul obţinut gelatina, amestecaţi şi lăsaţi la răcit.
Dacă folosiţi smochine uscate, puneţi-le la înmuiat în apă caldă. Dacă folosiţi smochine proaspete, curăţaţi- le de coajă şi tăiaţi-le în două.
Tapetaţi cu folie transparentă o tavă de chec. Turnaţi pe fundul tăvii un strat de sirop cu gelatină, peste care puneţi un strat de miez de nucă, apoi puneţi iar un strat uniform de gelatină de gutui.
Puneţi peste acesta un strat de smochine, peste care turnaţi gelatină de gutui şi peste el un strat uniform de stafide. Repetaţi operaţiunile până când se termină toate ingredientele.
Ultimul strat trebuie să fie din gelatină. Nivelaţi şi acoperiţi cu folie terina, apoi puneţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Inainte de servire, scoateţi-o din frigider şi tăiaţi-o în felii.
Terina dulce
Pofta buna!