Reteta zilei: Cozonac auriu
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonac auriu din: galbenusuri, zahar pudra, faina, ulei, zahar vanilat, drojdie, rom, coaja de lamaie si lapte.
- 6 galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 1 kg faina
- 150 ml ulei
- 1 plic zahar vanilat
- drojdie proaspata cat o nuca
- cateva picaturi de rom
- coaja rasa de la o lamaie
- 500 ml lapte
Mod de preparare:
Amesteci bine gălbenuşurile cu uleiul, ca pe o maioneză. Adaugi, pe rând, zahărul, zahărul vanilat, romul, coaja rasă de lămâie, amestecând continuu, în fine, adaugi drojdia fărâmiţată. Torni peste laptele călduţ.
Amesteci energic, să se omogenizeze.Torni, puţin câte puţin, peste făina bine cernută. Adaugi şi restul de lapte, amestecând continuu.
Adaugi untul. Frămânţi câteva minute ca să iasă aerul. Laşi la dospit o oră. întinzi două foi de aluat de un deget şi jumătate grosime.
Intinzi umplutura, rulezi şi împleteşti. Pui cozonacii în tavă şi laşi la dospit aproximativ 30-40 de minute.îi ungi cu ou, presari zahăr tos şi dai la cuptorul încălzit dinainte. întâi la foc iute, apoi la foc potrivit.
Cozonac auriu
Pofta buna!
Imi place cozonacul!