Friptura de vita in sos de vin
PrinteazaO reteta delicioasa de friptura de vita in sos de vin din: ceapa, telina, morcov, cimbu, vin rosu, otet, boabe de piper, foi de dafin, file de vitel, ulei, paine de secara, ceapa, slaninuta, unt, vin rosu, supa de vita, ienibahar, cuisoare, stafide si sare.
- 1 ceapă
- 100 g ţelină
- 1 morcov
- 1 linguriţă cimbru tocat
- 1 l vin roşu
- 200 g oţet
- 1 linguriţă boabe de piper
- 2 foi de dafin
- 800 g file de viţel
- 5 linguri ulei
sos:
- 100 g pâine de secară uscată
- 1 ceapă
- 50 g cubuleţe de slăninuţă
- 1 lingură unt
- 300 ml vin roşu
- 500 ml supă de vită
- 5 boabe de ienibahar
- 3 cuişoare
- 50 gstafide
- sare
Mod de preparare:
Se taie cuburi legumele; se toacă cimbrul. Se amestecă împreună cu vinul, oţetul şi mirodeniile; se aşază carnea în această marinată şi se lasă să stea cca 8 ore. Se şterge şi se prăjeşte în ulei. Se strecoară marinata şi se încălzeşte la 80°C.
Se adaugă carnea şi se lasă să se înăbuşe înăuntru 1-1/2 ore. Se mărunţeşte pâinea de secară, eventual se dă prin maşina de tocat. Se toacă ceapa. Se prăjesc cubuleţele de slăninuţă în unt şi se sting cu puţin vin; se lasă să fiarbă până ce-şi reduce volumul.
Se repetă procedeul până ce vinul se epuizează. Se toarnă supa şi se adaugă mirodeniile; se dă în fiert şi se lasă să-şi reducă volumul, apoi se strecoară. Se adaugă pâinea de secară şi stafidele. Se condimentează cu sare şi piper.
Friptura de vita in sos de vin
Pofta buna!