Terină de jambon cu muştar
PrinteazaO reteta delicioasa de terina de jambon cu mustar din: jambon, ulei de floarea soarelui, mustar boabe, patrunjel, gelatina, capere, paine prajita, cidru, morcovi, tije de telina, ceapa, frunze de dafin, cimbru, anason si piper.
- 2 bucati mici de jambon cam de 1kg fiecare
- ulei de floarea soarelui, pentru uns
- 2 linguri de mustar boabe
- 1 mana mica de patrunjel, tocat
- 1 foaie de gelatina
- capere si paine prajita pentru servit
pentru supa:
- 500 ml cidru
- 2 morcovi, tocati
- 2 tije de telina apio, tocate
- 1 ceapa mare, tocata
- 2 frunze de dafin, proaspete sau uscate
- 6 fire de cimbru
- 3 stele de anason
- 6 boabe de piper
Mod de preparare:
Se pune jambonul într-o oală, împreună cu ingredientele pentru supă. Se acoperă cu apă rece şi se aduce la punctul de fierbere. Se scade focul ca să fiarbă încet, se lasă 21/2-3 ore sau până ce carnea cade de pe os. Se lasă la răcit în oală. Se unge o formă de terină de un litru sau o tavă de franzelă cu ulei, apoi se tapetează cu folie alimentară. Se scoate carnea din oală, apoi se strecoară supa, printr-o sită fină, într-o cratiţă. Se pune deoparte.
Carnea se rupe bucăţi, lăsând câteva mai mari, şi se curăţă pe cât posibil de grăsime şi de tendoane. Se amestecă şunca într-un bol mare cu muştarul şi cu pătrunjelul. Se îndeasă amestecul în forma de terină. Se aduce supa păstrată la punctul de fierbere şi se scade la jumătate. Ar trebui să rămână cam 600ml de lichid.
Se ia de pe foc. între timp, se înmoaie foaia de gelatină în apă rece 5 minute. Se scoate din apă, se stoarce, apoi se adaugă în supa fierbinte şi se amestecă bine. Se toarnă suficientă supă peste carne cât s-o acopere.
Se bate uşor forma de terină de o suprafaţă tare, ca să se elimine golurile de aer, apoi se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se odihnească 3-4 ore sau peste noapte. Pentru servit, se scoate din formă şi se taie în felii groase. Se serveşte cu capere şi cu pâine prăjită.
Terină de jambon cu muştar
Pofta buna!