Conopida cremoasa la cuptor
PrinteazaO reteta delicioasa de conopida cremoasa la cuptor din: lapte, ceapa, macis, frunze de dafin, conopida, unt, faina, nucsoara si pesmet.
- 500 ml lapte integral
- 2 cepe mici, una taiata sferturi, cealata tocata fin
- 1 fasie de macis
- 4 frunze de dafin (proaspete), sfaramate
- 1 kg conopida, rupta in buchetele mari
- 85 g unt, plus inca 1 cub
- 85 g faina
- nucsoara rasa
- 50 g pesmet
Mod de preparare:
Se pun laptele, ceapa tăiată sferturi, măcişul şi frunzele de dafin într-o crăticioară şi se ţin până încep să fiarbă uşor.
Se închide focul, se dă deoparte şi se lasă o oră la infuzat, apoi se strecoară. Intre timp, se aduce o oală cu apă la punctul de fierbere.
Se răstoarnă conopida şi se fierbe cinci minute, până se frăgezeşte. Se scurge şi se pune deoparte, într-o strecurătoare, ca să se răcească.
Se pune o tigaie pe foc, se adauga cubul de unt si ceapa tocata. Se caleste usor ceapa 10 minute pana se inmoaie bine, dar fara sa se rumeneasca.
Se topeşte untul într-o crăticioară, apoi se adaugă făina şi se amestecă până se obţine o pastă.
Se căleşte două minute, apoi se adaugă treptat laptele strecurat şi se amestecă până se obţine un sos fin.
Se aduce la punctul de fierbere şi se lasă la foc mic, amestecând des, până se îngroaşă şi prinde o textură fină. Se adaugă ceapa călită şi se condimentează bine cu sare şi nucşoară. Se amestecă.
Se încinge cuptorul la 220°C/ gaz 7. Se răstoarnă conopida într-un vas termorezistent şi se toarnă sosul deasupra.
Se presară conopida cu pesmet, apoi se coace 30 de minute, până ce sosul bolboroseşte, iar partea de sus este crocantă şi aurie.
Conopida cremoasa la cuptor
Pofta buna!